Čas branja: 3 min

Če imate v lasti krožno žago verjetno veste, da zahtevajo veliko previdnosti in koncentracije pri delu. Vsako leto se z njimi namreč resno poškoduje več kot 60.000 ljudi, velik delež le-teh pa ima trajne posledice.

Med različnimi vrstami krožnih žag predstavljajo največjo nevarnost namizne, zato se bomo v tem članku osredotočili na njih ter predstavili glavne vzroke nezgod in kako se jim izogniti.

Glavna nevarnost - povratni udarec

Glavno nevarnost pri krožnih žagah predstavlja povratni udarec, pri čemer žagin list zagrabi obdelovanec in ga z visoko močjo izstreli v smeri vrtenja - proti upravljalcu. Večina poškodb se zgodi zaradi tega efekta, vendar posredno - nenadni gib pogosto na rezilo potegne tudi roko upravljalca. Pomembno se je zavedati, da se to zgodi tako hitro, da je roko običajno nemogoče pravočasno umakniti.

Dva glavna vzroka za povratni udarec sta:

a) Zapiranje reza za žaginim listom

Narejeni rez se za žaginim listom običajno razpira, vendar je pri nekaterih vrstah lesa ravno obratno. Če se rez zapira in stisne zadnji del žaginega lista, lahko dvigne obdelovanec in ga izstreli proti upravljalcu.

S tem razlogom je večina namiznih žag opremljena z razpornim klinom (Slika 1), ki zapolne špranjo in preprečuje stiskanje rezila. Pogosto nam je v napoto, vendar mora med delom ostati pritrjen.


Slika 1: Razporni klin

b) Ukleščenje obdelovanca med žaginim listom in stransko ograjo

Stranska ograja mora biti nastavljena vzporedno z rezilom. V nasprotnem primeru obdelovanec lahko stisne med zadnji del rezila in ograjo, kar zopet povzroči dviganje in povratni udarec (Slika 2).

V primeru prirezovanja, npr. žaganja koncev desk, pa moramo stransko ograjo umakniti, da prostega konca ne stisne med rezilo in ograjo na enak način kot že opisano.


Slika 2: Ukleščenje in dviganje obdelovanca

 

9 dodatnih nasvetov, kako se izogniti poškodbam

Oster in čist žagin list

Možnost povratnega udarca zmanjšamo z uporabo ostrega rezila in čiščenjem oblog, ki nastanejo pri žaganju smolnatih vrst lesa. Več o tem lahko preberete v našem članku Žagini listi - izbira, uporaba in vzdrževanje.

Uporaba vodila

Obdelovanca, še posebej manjših kosov, nikar ne poskušajmo rezati “prosto”, vendar za to uporabimo vodilo. Na ta način bo tudi rez lepši in raven.

Uporaba potisne palice

Potisna palica (Slika 3) omogoča podajanje obdelovanca z varne razdalje, kar je predvsem priročno pri ozkih kosih. Izvedba z ročajem (Slika 4) omogoča boljši nadzor in večji pritisk ob podlago.


Slika 3: Potisna palica

Slika 4: Potisna palica (izvedba z ročajem)

Primerna nastavitev višine rezanja

Ustrezna višina rezanja zmanjšuje možnost dviganja plošče in povratnega udarca. Nastavljena naj bo na 5-10 mm več kot je debelina obdelovanca.

Zaščitna oprema

Priporoča se zaščita oči, sluha in dihal oz. ustrezno odsesovanje prahu.

Rokavic pri delu s krožno žago ne uporabljamo (vključno z rokavicami, odpornimi na rezanje), saj jih ostri zobje rezila enostavno zagrabijo in s sabo potegnejo tudi našo roko. Enako velja tudi za ohlapna oblačila, dolge rokave, nakit in podobno.

Pozicija upravljalca

V kolikor je to mogoče, ne stojimo v smeri rezanja, temveč ob strani. Če do povratnega udarca vseeno pride, tako obdelovanec ne bo letel proti nam.

Preverite, da v lesu ni kovinskih predmetov

Tujke, kot so žeblji, sponke in vijaki, lahko rezilo enostavno zagrabi, poleg tega pa se poškoduje tudi samo rezilo.

Izogibajte se grobo žaganemu lesu

Kose lesa z neravno površino težje nadzorujemo, zato je možnost povratnega udarca večja.

Uporaba zobate zavore

Zobata zavora (Slika 5) ima naprej usmerjene zobce, ki dovoljujejo samo pomik v eno smer in tako preprečujejo povratni udarec.


Slika 5: Zobata zavora

 

Zgoraj navedene nasvete je seveda težko vedno upoštevati. Ko delo postane rutina, pogosto začnemo naloge izvajati hitreje in izpuščati korake, zato lahko krožne žage vseeno uvrstimo med najbolj nevarne stroje v obrtnih in mizarskih delavnicah.